Fa un mes vam iniciar el confinament. Mai abans ningú de nosaltres havíem viscut aquesta experiència en l’àmbit familiar, laboral, escolar i social. Tots nosaltres hem hagut de donar respostes diverses a una situació que no coneixíem. Davant d’una emergència s’ha de simplificar i triar allò que es considera fonamental i més necessari. Les escoles durant el confinament hem hagut de fer aquest exercici, i ho hem fet amb la comunitat educativa, per a la comunitat educativa i per a la formació dels nostres alumnes.

Ara, després d’un mes de confinament, què podem dir? Primer de tot un gràcies que vol abraçar tota la comunitat educativa i totes les experiències viscudes. No ens volem deixar ningú, perquè tots hi heu aportat, tots heu ajudat.

Començarem pels més importants, els nostres alumnes. La vostra actitud ha estat magnífica, petits i grans heu reaccionat de forma molt positiva a una situació que no era favorable a l’estudi. La vostra resposta als exercicis plantejats, les activitats proposades, els treballs a realitzar ha estat majoritària i molt engrescadora per al professorat. Ens heu demostrat que sabeu utilitzar les noves tecnologies com ningú i us heu adaptat de forma ràpida i àgil, heu respost, heu consultat i els més grans ens heu fet arribar propostes i suggeriments de millora. Sense vosaltres res del que hem fet podria haver tingut èxit i, tot i la situació viscuda, ara podem dir que heu aprofitat el temps, que la pèrdua d’aprenentatges s’ha minimitzat tot i aquesta situació tan complicada. Gràcies per fer del confinament també un període d’estudi i d’aprenentatge. Gràcies per la vostra paciència i la vostra constància.

Les famílies heu fet un esforç titànic: no únicament heu hagut de ressituar-vos a la vostra situació familiar de confinament, sinó que també heu hagut de superar i adaptar-vos a la vostra situació laboral, a vegades molt dura, a circumstàncies de salut amb familiars hospitalitzats que no heu pogut atendre directament i que us ha fet patir molt, i heu acompanyat i ajudat els vostres fills en les activitats i propostes que us ha fet arribar l’escola mitjançant els tutors i els professors. No ho dubteu, la vostra tasca ha estat excel·lent, increïble. El vostre suport donant ànims als vostres fills i aparcant els vostres problemes per ajudar-los ha estat d’una generositat molt i molt gran. Moltes gràcies mares, moltes gràcies pares.

A tots els professors us volem donar les gràcies.La vostra resposta espontània ha estat sempre “el que calgui”, i això ha fet que tot hagi estat més àgil. En l’educació que plantegem a les nostres escoles, canviar d’un sistema presencial, on el contacte humà és fonamental, a un sistema online, no és fàcil. Vosaltres heu treballat moltíssim, preparant les vostres classes, les activitats, els exercicis, els treballs, corregint, fent vídeos, presentacions, tutorials, etc. Però, com sempre, heu fet molt més i l’acompanyament ha estat constant per mitjà de la plataforma educativa, correus, drive, zoom…L’escola ha estat tancada, però vosaltres heu estat molt presents. Gràcies per la vostra capacitat d’adaptació, per la vostra vocació, per la vostra il·lusió i pel vostre gran esforç.

Trobar paraules pel que heu fet els tutors aquests dies no és fàcil. La vostra tasca ha estat admirable i la vostra dedicació ha estat increïble per tal de conèixer i atendre totes les necessitats del vostres grups. Atendre la diversitat sense poder mantenir el contacte directe, sense poder animar, corregir, acompanyar o indicar directament, no ha estat fàcil. Vosaltres ho heu fet, parlant amb les famílies, els alumnes, coordinant les tasques en funció de les necessitats, fent servir els programes d‘atenció individualitzada, els psicòlegs, la logopeda. Sempre és molt important la vostra tasca, però en aquests moments heu estat fonamentals. Gràcies per l’estima que demostreu dia a dia als vostres alumnes.

Secretàries i personal d’administració, el vostre treball en una escola a vegades no es veu prou, com si fos possible que una organització funcionés sense tota una feina administrativa que facilita que tot es pugui fer. Gràcies per facilitar-ho tot: el funcionament de les escoles, la possibilitat de poder mantenir tota la informació, les xarxes escolars, etc. Gràcies per les gestions, per l’atenció a les famílies, donant resposta a propostes, suggeriments, reclamacions i informació. La vostra feina fora de les oficines deu haver estat molt complicada, però gràcies a la vostra experiència, la vostra capacitat de gestionar i de minimitzar els problemes, heu fet que tot hagi funcionat molt millor.

Equips directius, heu estat directors d’orquestra amb els músics i espectadors a casa seva. La vostra batuta online s’ha hagut d’adaptar a tot. Reunions amb els titulars de l’escola, de directores, d’equips directius, d’etapa, amb els caps de departament, amb els tutors, els psicòlegs i les logopedes, parlar amb famílies i alumnes, tot online. Heu hagut d’interpretar la informació oficial, la no oficial, adaptar-vos a noves situacions. La batuta no ha parat però la música ha continuat sonant, i ha sonat molt bé. I sabeu per què? Perquè és la música de les nostres escoles, aquella que té com a objectiu formar els nostres alumnes de la millor manera: acompanyant, ajudant, exigint, reconduint, tenint en compte els alumnes i les seves famílies, des de l’estima i el respecte. Gràcies.

Associacions de mares, pares i famílies, moltes gràcies per les vostres contribucions, pel vostre recolzament, per les vostres iniciatives. Per fer-nos arribar les inquietuds de les famílies, per donar-nos la vostra opinió. Per l’ajut a les famílies que heu fet durant tot aquest temps. Per transmetre i fer de pont amb els vostres canals d’informació. Cada dia estem més convençuts del vostre paper fonamental per formar la nostra comunitat educativa.

I per últim els nostres titulars. Podem dir que des del primer moment heu organitzat el Grup Escolar Roca en tots els seus aspectes, organitzatiu, administratiu i educatiu. Heu donat respostes als nous problemes econòmics i heu concretat decisions sense demora per a no perjudicar les famílies. Aportant informació des de diferents àmbits: Departament d’Educació, Confederació de Centres, assessories, etc. Heu fet possible que les escoles funcionessin com a grup i heu donat respostes a les noves necessitats, aportant noves eines, persones que ens han assessorat i solucionant els problemes tècnics i organitzatius que s’anaven originant. Sempre lluiteu per fer que l’escola sigui una comunitat educativa, i ara heu fet possible una comunitat educativa virtual. Gràcies per atendre els grans assumptes i els petits detalls.
Educar és una professió meravellosa. Gràcies per fer-ho possible. Gràcies per ser una Comunitat Educativa excel·lent, humanament excel·lent.

Fundació Educare Instruendo

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. aria-required='true'

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.